Proximities mission: spoedevacuatie vanuit Zuid-Afrika

Proximities mission: spoedevacuatie vanuit Zuid-Afrika

Proximities mission: spoedevacuatie vanuit Zuid-Afrika  

Het is begin 2020 in Zuid-Afrika. Het luchtruim is gesloten, de snelwegen zijn geblokkeerd met roadblocks en niemand mag het land in of uit vanwege corona. Jouw medewerkers terughalen van Kaapstad naar Nederland is op dat moment onmogelijk. Of toch niet?  

De situatie 

Een drietal medewerkers van een Proximities-klant en hun gezinnen woonden en werkten destijds in het Afrikaanse land. Ze twijfelden over de noodzaak om naar huis te komen. Jonge kinderen, een zwangerschap en een ziek familielid in Nederland zorgden voor de beslissing om dit tóch te doen. Er was echter een grote uitdaging: Zuid-Afrika zat volledig op slot. Er vloog er op dat moment geen enkel vliegtuig meer en het was verboden om de straat op te gaan voor een andere reden dan de eerste levensbehoeften.  

Aan de slag! 

Toen onze klant contact opnam over deze uitzonderlijke situatie, startten wij direct onze motoren. Dít zijn de bijzondere opdrachten waar Proximities unieke en creatieve oplossingen biedt. In samenwerking met de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika en onze partners op de grond in Kaapstad, zetten wij met enige spoed een gedetailleerd evacuatieplan in elkaar.  

Het evacuatieplan 

Stap 1 – Analyse: om wie gaat het? 

We startten met een analyse van de gezinssamenstelling, hun fysieke en mentale gesteldheid, verblijfplaats én de verwachting en kansen rondom een vertrekmogelijkheid voor de evacuatie.   

Stap 2 – Plan van aanpak en coördinatie: wie doet wat? 

We maakten een plan van aanpak en coördineerden dit in samenwerking met alle betrokken partijen: de bedrijven, de gezinnen, de Nederlandse Ambassade, de Zuid-Afrikaanse overheid en ons netwerk van lokale partners ter ondersteuning ter plaatse.  

Stap 3 – Briefing en ethische dilemma’s: welke keuzes maken we? 

Na enkele dagen was alles geregeld en georganiseerd. Toen was het zaak om de families en de bedrijven te briefen en hierin ook de dillema’s op verschillende knooppunten duidelijk te maken.  

Zo vroegen we wat het gezin zou doen als een van de familieleden corona-besmetting blijkt te hebben. Gaan de anderen door of blijft iedereen in Zuid-Afrika? Ethische dilemma’s onderkennen, benoemen en vooraf beslissingen hierin bespreken, is een taak die ons niet vreemd is. Ondanks dat dit over lastige vraagstukken gaat, wordt dit vaak als zeer prettig ervaren. 

Stap 4- We hebben een ‘Go’! 

Als verlossend woord kwam de toestemming van de Zuid Afrikaanse regering! Wel met duidelijke voorwaarden: 45 minuten op de grond en de crew mag niet in Kaapstad overnachten… 

De missie in actie 

→ Vanuit Nederland vertrok een privétoestel met twee volledige flight crews aan boord. Een voor de heenreis, een voor de terugreis. 

→ Een Zuid-Afrikaanse partner haalde de groep op en begeleidde hen met de juiste formulieren langs de levensgevaarlijke roadblocks en checkpoints. 

→ Eenmaal aangekomen op het vliegveld, werd er een verplichte coronatest afgenomen bij alle passagiers. Gelukkig állemaal negatief, anders mochten zij niet aan boord. 

→ Toen iedereen klaarstond, landde het toestel na een vlucht van ruim elf uur voor enkel 45 minuten. 

→ In dit korte moment moest er een hoop gebeuren: bijtanken, van crew wisselen, bagage inladen, passagiers laten instappen.  

→ Vervolgens vlogen zij met een frisse crew en een tussenstop op Malta terug naar Amsterdam. Vrijdagavond 21:30 na 28 uur non-stop ingezet te zijn met het gehele Proximities-team stonden alle passagiers en de hele crew gezond én veilig op Nederlandse bodem.  

Missie voltooid 

Ons werk begint bij “kan niet”. Wil jij ook een partner waar je altijd op kunt bouwen in dit soort uitzonderlijke situaties? Laten we dan eens kennismaken! Neem contact met ons op, je weet immers nooit wanneer of waar je ons nodig gaat hebben!      

Business Continuity Plans

Your organization’s resilience depends on your Business Continuity plan.

Crisis Management Training

If your management is ahead of the curve, then your staff will follow suit.

Interim Crisis Manager

Direct assistance in, during and after crisis situations.