Follow the Money over Proximities' onthullingen naar veiligheidsanalyse gasproject Mozambique

We zijn trots dat ons onderzoek uit 2022 wordt uitgelicht in een recent artikel van onderzoeksplatform Follow the Money. Het artikel bespreekt het controversiële gasproject in Cabo Delgado, een kuststreek in Mozambique, en de rol van de Nederlandse staat in het verstrekken van een exportkredietverzekering aan baggerbedrijf Van Oord, dat door TotalEnergies was ingehuurd om de gaswinning te faciliteren. Het onderzoek van Proximities bracht ernstige tekortkomingen aan het licht in de veiligheidsanalyse van exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business, die als basis diende voor de verzekering van Van Oord en de miljardenrisico’s voor de overheid.  

Op verzoek van de Tweede Kamer beoordeelde Proximities de veiligheidsanalyse van Atradius. Onze taak was om te onderzoeken waarom Atradius de risico’s in Cabo Delgado, een door jihadistisch geweld geteisterde regio, als ‘acceptabel’ had beoordeeld, ondanks duidelijke signalen van de Nederlandse ambassade in Mozambique en nieuwsmedia die het tegendeel bewezen.

Ons onderzoek onthulde ernstige fouten in de analyse van Atradius, waaronder foutief geciteerde bronnen, verkeerde vertalingen, en onjuiste conclusies over de veiligheidssituatie. Onze bevindingen wezen ook op een gebrek aan onafhankelijkheid in de besluitvorming en mogelijke commerciële beïnvloeding, aangezien partijen met direct belang bij het project als bronnen voor de analyse waren gebruikt.

Ons onderzoek benadrukt het belang van onafhankelijke, grondige en zorgvuldige veiligheidsanalyses bij risicovolle projecten. We hopen dan ook dat onze conclusies bijdragen aan verantwoordelijke besluitvorming in de toekomst.

Blijf op de hoogte

abonneer je
nu

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang
de nieuwste inzichten rechtstreeks in je inbox.

verzoek
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.