Nederland stopt met de financiering van UAWC na onderzoek van Proximities

In een brief aan het Nederlandse parlement die vandaag is gepubliceerd, heeft de Nederlandse regering aangekondigd dat ze heeft besloten de financiering van de Palestijnse NGO UAWC stop te zetten. Daarnaast zal de Nederlandse overheid het laatste deel van haar financiële bijdrage niet overmaken aan UAWC. Het rapport — het resultaat van zeven maanden onderzoek door Proximities — werd niet door de Nederlandse regering gepubliceerd, maar in vertrouwen gedeeld met de Tweede Kamer.

Het kabinetsbesluit was het resultaat van het onderzoek Proximities dat werd uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarbij mogelijke verbanden tussen de UAWC en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat de EU als een terroristische organisatie beschouwt, in de periode 2007-2020 werden onderzocht. Dit onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de arrestatie van twee UAWC-medewerkers op verdenking van betrokkenheid bij de bomaanslag op de Westelijke Jordaanoever in augustus 2019, waarbij de 17-jarige Israëlische Rina Schnerb werd gedood. Deze aanval wordt toegeschreven aan de PFLP.

In de brief aan de Tweede Kamer prijst de Nederlandse regering het onderzoek van Proximities: „De regering juicht het rapport van Proximities toe en is van mening dat er grondig en nauwgezet onderzoek is gedaan”. Complimenten zijn ook terecht voor de duidelijkheid van het rapport van Proximities: „De onderzoekers hebben duidelijk uitgelegd hoe de review is uitgevoerd, hoe ze met bronnen zijn omgegaan en welke conclusies ze hebben getrokken.”

De regering heeft wel twijfels over het besluit van Proximities om verschillende maatschappelijke organisaties als onderdeel van de PFLP te beschouwen, en is niet van mening dat het onderzoek „voldoende duidelijk heeft gemaakt in hoeverre deze organisaties daadwerkelijk onder de leiding of controle van de PFLP staan”. Volgens de regering zou de publicatie van het rapport onevenredig veel schade kunnen berokkenen aan deze organisaties, en daarom ziet de regering geen mogelijkheid om het rapport van Proximities openbaar te maken.

In de brief aan de Tweede Kamer heeft de regering verschillende bevindingen van Proximities gepubliceerd. Deze omvatten:

  • Uit de externe beoordeling blijkt dat er geen bewijs is gevonden voor financiële stromen tussen UAWC en de PFLP.
  • Er is ook geen bewijs gevonden van organisatorische eenheid tussen UAWC en de PFLP of dat de PFLP leiding geeft aan de UAWC.
  • Proximities stelt echter dat er individuele banden zijn tussen UAWC en de PFLP, waarbij 34 personen betrokken waren in de periode van 2007 tot 2020.
  • Volgens het rapport waren 28 van deze 34 personen lid van de raad van bestuur van de UAWC, en gedurende een bepaalde periode hadden 12 van de 28 tegelijkertijd zowel leidende posities in de UAWC als posities in de PFLP.
  • Van deze 12 mensen waren er 5 actief in een organisatie die naar verluidt deel uitmaakte van het maatschappelijk middenveld van de PFLP, terwijl de andere 7 actief waren in de politieke tak van de PFLP.
  • Proximities stelt dat het geen bewijs heeft gevonden dat erop wijst dat personeel of bestuursleden van de UAWC hun positie in de UAWC hebben gebruikt om terroristische activiteiten te organiseren of te ondersteunen.
  • Proximities stelt ook dat de UAWC gebonden is aan het beginsel van non-discriminatie op grond van politieke meningsuiting en dat het personeel of bestuursleden niet mag vragen naar hun politieke activiteiten. Op basis hiervan stelt Proximities dat van UAWC niet kon worden verwacht dat het op de hoogte was van de banden van individuen met de PFLP.
  • In het rapport staat ook dat er aanwijzingen zijn voor organisatorische banden tussen de UAWC en de PFLP.
  • Proximities baseert deze conclusie op 18 evenementen die plaatsvonden in de periode tussen 2007 en 2020: bezoeken of contacten tussen vertegenwoordigers van de twee organisaties, uitingen van solidariteit, het gebruik van elkaars gebouwen en gezamenlijke bijeenkomsten die voornamelijk gericht zijn op zaken en/of opleidingen die verband houden met landbouw.
  • De meeste hiervan waren gezamenlijke activiteiten van de UAWC en andere maatschappelijke organisaties die volgens Proximities deel uitmaken van de maatschappelijke afdeling van de PFLP.
  • Van de 18 evenementen vonden er 14 plaats vóór 2013.
  • Met uitzondering van drie evenementen in 2011-2012 op de Westelijke Jordaanoever, waren dit allemaal gezamenlijke bijeenkomsten met de afdeling van de UAWC in Gaza.
  • Er zijn geen banden gevonden met de militante arm van de PFLP.
  • Proximities acht het redelijk om te verwachten dat het UAWC op de hoogte is van deze organisatorische banden met de PFLP.

Blijf op de hoogte

abonneer je
nu

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang
de nieuwste inzichten rechtstreeks in je inbox.

verzoek
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Links

  • De Engelse vertaling van de regeringsbrief is te vinden hier.
  • De originele versie van de regeringsbrief is te vinden hier. (Nederlands)
  • De taakomschrijving die de basis vormt voor het onderzoek van Proximities is te vinden hier. (Nederlands)